Winmau 2012 - Jak to viděl president

10.11.2012 22:08

D.C. Mezihoří na Winmau World Masters 2012

Hull -Velká Británie

Ve dnech 10.-14.října 2012 se uskutečnil již 39. ročník nejstaršího světového turnaje v klasických šipkách Winmau World Masters 2012 v severoanglickém hrabství Yorkshire. Jedná se o mistrovství světa otevřené hráčům členských zemí světové šipkové organizace.

Českou republiku v juniorské kategorii reprezentovala hráčka Darts Clubu Mezihoří, patnáctiletá Denisa Dadová, která se na turnaj kvalifikovala jako vítězka Czech Open 2011 v Praze. Díky podpoře Obecního úřadu Soběhrdy, Darts Clubu Mezihoří a České šipkové organizace, se Denisa tohoto prestižního turnaje mohla zúčastnit. Spolu s Denisou a její babičkou paní Hanzlovou (byla největší fanynkou celé české výpravy a po čtyřdenním pobytu v Anglii se z ní stala specialistka na šipkové počty) se do Anglie vydala početná výprava tří příznivců z D.C.Mezihoří a kompletní reprezentační tým ČR.

 

Odlétalo se v úterý 9. října z letiště Václava Havla z Prahy do anglického Manchesteru. Po dvou hodinách letu následoval přesun mikrobusem do cca 200 km vzdáleného přístavního města Hull a ubytování v hotelové síti Campanille. Ve čtvrtmilionovém Hullu nás přivítalo typické anglické počasí, teplota těsně nad nulou a nepříjemný studený vítr od moře.

Ve středu ráno následovala snídaně v místním Tescu a přesun klasickým britským dvoupatrovým autobusem do sportovní haly Costello stadium, která slouží jako tribuna atletického stadionu. Po rychlé akreditaci, následoval Denisy intenzivní trénink na čtvrteční zápas a sledování snažení českých dospělých reprezentantů v kvalifikaci na profesionální mistrovství světa v lednu 2013. Odpoledne proběhla krátká prohlídka města, které zaujme svými tradičními anglickými hospůdkami a starou přístavní čtvrtí.

 

Ve čtvrtek nastal Denisy den ,,D¨, odjezd opět na Costello stadium již v 8 hodin ráno. Denisa jakožto 11. hráčka na světovém juniorském žebříčku nebyla mezi nasazenými a čekala na svůj los. Los byl opravdu nemilosrdný, světová jednička a vítězka několika mezinárodních turnajů Joyce Schuurman z Nizozemska. V 10:50 hod místního času nastupuje Denisa k terči a bojuje o postup mezi posledních 32 hráček turnaje. První dvě hry má velký respekt a holandská hráčka rychle trestá. Ve třetí hře se Denisa rychle osmělila, dostala se ke své hře na kterou je zvyklá a jako první má připraveno ukončení hry na 40 bodech. Jedinou šipkou však pole mine a holanďanka opět ihned zavírá. Poslední hra je vyrovnaná, obě hráčky se dostávají na úroveň 100 bodů, ale holandská hráčka nenechá nic na náhodě a opět hru rychle končí. Holandská hráčka vítězí 4:0 a postupuje do další fáze turnaje. Pro Denisu konečné 33.místo a obrovská zkušenost, jelikož s tak kvalitní hráčkou se ještě neutkala a obrovská motivace do dalších turnajů (již koncem listopadu 2012 Czech Open 2012 v Praze) .

V pátek a v sobotu byla na řadě vyřazovacích část nejlepších světových hráčů v sále místní radnice City hall v centru Hullu. Tyto souboje již do celého světa přenášela stanice ESPN a opravdu se bylo na co se dívat. Vstup na páteční část turnaje bylo 20 liber a na sobotní 25 liber. Díky zajištění akreditace Českou šipkovou organizací byl pro hráče a členy doprovodu zajištěn vstup na oba dva dny za 10 liber. Skvělá atmosféra, úžasné šipky a zápasy plné překvapení. Pivo k dostání za cca 3,5 libry, samozřejmě bez pěny klasické anglické. V sobotu odpoledne ještě stojí za zmínku návštěva místního obřího akvaria Deep, které leží hned u moře a tradiční oběd fish and chips.

 

Po pár hodinách spánku následuje neděle a brzké probuzení do nevlídného anglického rána a odjezd do 100 kilometrů vzdáleného Leedsu na místní letiště Leeds - Bradford. Opět dvouhodinový let z mírnými turbulencemi a kolem druhé hodiny odpolední letadlo společnosti jet2.com dosedá na ranvej letiště Václava Havla.

Na závěr ještě jednou velké poděkování Obecnímu úřadu Soběhrdy za finanční podporu Denisy. Pár strávených dní na svátku světových šipek, byl opravdu skvělý, nezapomenutelný zážitek a lze doufat, že někdy v Hullu na viděnou. Ještě v článek v pdf od Romana Zváry na OÚ Soběhrdy: https://dc.mezihori.sweb.cz/httpwwws.pdf .  (Roman Zvára)